X

Monikäyttöinen palvelurakennus Aurinkokivi avautui Kivistössä

Vantaalla Kivistössä on avattu uusi palvelurakennus Aurinkokivi (Aurinkokivenkuja 1), jonka palvelukokonaisuus on vantaalaisittain ainutlaatuisen monipuolinen. Päiväkodin ja 1-6 luokkien koulun lisäksi rakennuksessa toimii äitiys- ja lastenneuvola sekä avoin päiväkoti.

Aurinkokiven päiväkoti avasi ovensa maanantaina 8. elokuuta ja Kivistön neuvolan toiminta alkoi päivää myöhemmin. Tiloissa toimii neljä terveydenhoitajaa ja vaihtuva lääkäri sekä perhetyöntekijä. Koulu aloittaa toimintansa 16.8. ja tämän jälkeen rakennuksessa on kaikkiaan noin 380 lasta päivittäin.

Aurinkokiven päiväkodin yhteydessä toimii myös avoin päiväkoti, jonne alle kouluikäiset lapset voivat tulla vanhempiensa kanssa. Rakennuksen tiloja tulevat käyttämään myös musiikkiopisto, aikuisopisto ja kuvataidekoulu, ja jatkossa Aurinkokiven koulu täydentyy 7-9 luokilla. Toisen vaiheen rakennustyöt alkavat keväällä 2018.

Rakennus muuntautuu moneen

Aurinkokiven tilat on suunniteltu tukemaan uutta oppimista ja liikunnallisuutta. Rakennus on monikäyttöinen, ja sitä on helppo muokata tarpeiden mukaan. Isojen pariluokkien välissä on siirtoseiniä, pienempiä opetustiloja on runsaasti ja kalustuksella tiloja voidaan muokata entisestään. Opetuskäytössä olevien tablettien ja hybridikannettavien sekä muiden teknologiaratkaisujen ansiosta oppiminen ja tiedonhankinta eivät ole luokkaan tai paikkaan sidottuja, vaan oppilaat voivat käyttää koulun tiloja monipuolisesti. Myös Aurinkokiven värikäs piha tarjoaa erilaisia oppimisympäristöjä ja kannustaa niin päiväkotilapsia kuin koululaisiakin liikkumaan ja tutkimaan.

Uutta toimintakulttuuria ja oppimista koulussa edustaa myös irtautuminen perinteisestä luokkajakomallista. Kunkin ikäluokan kanssa työskentelee samaan aikaan useampi opettaja ja oppilaat jakaantuvat opetusryhmiin joustavasti opetustilanteesta riippuen. Päiväkodissa toimitaan pienryhmissä ja tehdään tiivistä yhteistyötä koulun ja muiden alueen toimijoiden kanssa. Lisäksi päiväkotilaiset retkeilevät ja liikkuvat paljon lähiympäristössä. 

Aurinkokivi edustaa uudenlaista rakentamista monessa suhteessa. Rakennus on kokonaan tietomallinnettu kohde, ja se julkistettiin lokakuussa 2015 vuoden Tekla BIM Awards 2015 -talokategorian voittajaksi. Uusia ratkaisuja löytyy myös rakennuksen katolta, johon on asennettu aurinkopaneeleja tukemaan talon sähkönsaantia. Palvelukeskuksen ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa.

Aurinkokiven pääsisäänkäynnin edessä voi ihastella Stig Baumgartnerin koko seinän levyistä taideteosta Kuinka paljon valo on. Sisätiloista löytyy lisää taidetta. 

– Toivomme, että Aurinkokivestä tulee koko Kivistön ihmiset kokoava rakennus, joka lisää alueen yhteisöllisyyttä, rakennuttaja-arkkitehti Riitta Miettinen valottaa palvelukeskuksen taustalla olevia tavoitteita.