X

Kivistön putkijäte

Kivistön putkijäte

Kivistössä on käytössä automaattinen putkijätejärjestelmä. Järjestelmän ensimmäinen vaihe otettiin käyttöön elokuussa 2015, ja se tulee ulottumaan koko Kivistön uuden keskustan alueelle.

Miten käytät putkijätejärjestelmää?

Jäteputkijärjestelmässä jokaiselle asukkaalle on osoitettu asuintalon lähettyvillä sijaitseva keräyspaikka. Kaikki keräyspaikat on merkitty alla olevaan karttaan. Keräyspaikoilta jätteet liikkuvat maanalaista putkistoa pitkin koonta-asemalle, josta ne haetaan jatkokäsittelyyn.

Asukkailla on lisäksi pääsy kierrätyshuoneisiin, joihin voi viedä jäteputkijärjestelmään sopimattomat jätteet. Kierrätyshuoneisiin kuuluu esimerkiksi lasi, metalli sekä isot jätteet ja ruskea pahvi, joka ei mene kartonkikeräykseen. Kaikilla Kivistön putkijätejärjestelmää käyttävillä on myös oikeus käyttää Lumikvartsikadun koonta-aseman kierrätyshuonetta, joka toimii tarvittaessa myös varakeräyspaikkana esimerkiksi vikatilanteissa.

Keräyspaikoilla on omat syöttöputket sekajätteelle, paperille, kartongille ja biojätteelle. Jätteet on lajiteltava ohjeiden mukaisesti.

  • Sekajäte – pakkaa sekajäte enintään 20 litran muovipusseihin.
  • Biojäte – pakkaa biojäte biohajoavaan pussiin. Mitä kuivempaa biojäte on, sitä paremmin järjestelmä toimii.
  • Paperi – pudota paperit putkeen yksi nippu kerrallaan.
  • Kartonki – Huuhtaise nestepakkaukset käytön jälkeen, litistä ja pakkaa sisäkkäin. Älä tuki putkea, vaan vie kookkaat kartongit kierrätyshuoneeseen.

Putkikeräysjärjestelmään ei voi laittaa mitä tahansa aineita tai esineitä. Järjestelmään ei saa laittaa lasia, metallia, suurikokoista pahvia tai sekajätettä, vaan niiden paikka on kierrätyshuoneissa. Väärä esine voi aiheuttaa toimintahäiriön ja ylimääräisiä käyttökustannuksia.

Muuta jätettä, kuten pitkiä ja kookkaita esineitä, vaarallista jätettä, sähkölaitteita ja remonttijätettä ottavat vastaan esimerkiksi HSY:n Sortti-asemat, vaarallisen jätteen kontit ja keväisin kiertävät keräysautot sekä kaupat. Lajtteluohjeita voi katsoa HSY:n sivuilta.

Keräyspaikassa syöttöputken luukku avataan sähköisellä avaimella. Vihreä valo luukun yläpuolella kertoo, että syöttöluukku on käytössä. Luukku sulkeutuu automaattisesti, ja jätteet putoavat putkeen. Syöttöluukkuun ei saa ahtaa jätettä, jotta se tyhjenee luukun sulkeutuessa, eikä putken sisään saa myöskään työntää käsiä tai muita ruumiinosia. Tarkasta myös, että maahan ei ole pudonnut roskia. Tarvittaessa uusia avaimia putkijätejärjestelmään saa tilattua isännöintiyhtiönsä kautta.

Kivistön putkijätteen käyttöohjeet

Kivistön putkijätteen lajitteluohjeet

Miksi Kivistössä on putkijätejärjestelmä?

Putkijätejärjestelmä kannustaa asukkaita jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Se on hygieeninen, helppokäyttöinen sekä turvallinen käyttäjille ja sen työntekijöille. Jätteiden putkikeräysjärjestelmä alentaa energiakustannuksia ja sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät verrattuna perinteiseen jätteen keräykseen.

Putkikeräysjärjestelmän myötä jäteautojen liikenne meluineen ja pakokaasuineen asuinalueelta poistuu, mikä myös parantaa liikenneturvallisuutta. Putkijärjestelmän alueella pihoille ei myöskään tarvitse erillisiä jätekatoksia tai -astioita. 

 

 

 

Kivistön putkijätteen yhteystiedot

Asiakasneuvonta:
Asiakas- ja neuvontapalvelu arkisin klo 8 – 18, puh. 020 711 8451, neuvonta.kivisto@marimatic.fi

24 h päivystys:
Ilmoita järjestelmän toimintahäiriöt, roskaantuminen, ilkivalta, liika lumi tai muu akuutti häiriö 24h päivystysnumeroon, puh. 020 711 8450

Putkijätejärjestelmän yhteystiedot löytyvät myös jokaisesta keräyspaikasta ja kierrätyshuoneesta. Lisäksi yhteystiedot ja käyttöohjeet on jaettu jokaiseen alueen asuntoon talokansioon.

Putkikeräysjärjestelmän laitetoimittaja on Marimatic Oy.

Kivistön Putkijäte Oy
Kielotie 28
01300 Vantaa
Kivistön Putkijäte Oy:n tiedot YTJ-palvelussa

Joulukuusien poisvienti

Kivistön putkijätejärjestelmään ei saa laittaa joulukuusia, joten kuusien nouto on järjestetty erikseen. Kuusia voi viedä 15.12. – 15.1. seuraaviin paikkoihin:

  • Lipunkantajankentän vieressä olevalle parkkialueelle (Lipputie 11)
  • Ruusuparkin pysäköintialueelle Jaspiskujalle (Jaspiskuja 9)